Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

7 lutego 2017

Zielona herbata, przez wielu nazywana "napojem młodości", a przez wschodnich medyków "receptą na długie życie". Pomimo niezbyt przyjemnych walorów smakowych wciąż zdobywa wielu zwolenników. Co ma w sobie tak bardzo korzystny eliksir i dlaczego warto go pić?




Skąd wzięła się zielona herbata?

Zielona herbata ma swój początek w starożytnych Chinach, gdzie cesarzowi Shennongowi do wrzątku wpadły rozwichrzone liście tzw. "herbaty chińskiej". Od tamtej pory cesarz spożywał taki napar regularnie, który szybko stał się przysmakiem wielu osób. Ususzone liście zalewano wrzątkiem i w ten sposób powstał napój, który teraz piją miliony osób na świecie. Co ciekawe, zarówno czarna jak i zielona herbata powstają w wyniku parzenia tej samej rośliny. Różnica polega na tym, że tą pierwszą poddaje się procesom fermentacji, przez które zmienia się jej smak, kolor oraz właściwości.




Właściwości zielonej herbaty


• Napojem tym zainteresowałam się w momencie rozpoczęcia diety, gdyż doskonale wspomaga on utratę tkanki tłuszczowej i pomaga osobom, które chcą się odchudzać. Zawiera flawonole, które hamują aktywność enzymów, odpowiadających za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jego picie wspomaga przemianę materii, ale i również poprawia tolerancję wysiłku, przez co szybciej się po nim regenerujemy. Jest to więc świetny dodatek dla osób poddających się ćwiczeniom czy sportowców. 


• Zielona herbata zawiera również antyoksydanty, a co za tym idzie: neutralizuje złe działanie wolnych rodników. Ma również świetne właściwości oczyszczające. Idealnie więc sprawdza się przy różnego rodzaju detoksach - złe i śmieciowe substancje dużo szybciej wychodzą z naszego organizmu. Dowód? Odkąd regularnie ją piję stan mojej cery się poprawił, zniknął trądzik, brzydkie krostki i wypryski. Co więcej, taki napar przez oczyszczanie może wspomóc również walkę z celulitem - zmorą większości kobiet.


• Zdrowotnych korzyści picia zielonej herbaty jest tak dużo, że nie sposób je wszystkie wymienić. Zielony napój obniża poziom cholesterolu, chroni przed skokami cukru we krwi, poprawia krążenie i trawienie, chroni przed wzdęciami. Częste picie takiej herbaty może uchronić od zawału serca, nadciśnienia, Alzheimera, przez swoje właściwości antybakteryjne - wspomóc organizm w walce z infekcjami, zapaleniami, próchnicą, a także poprawić pracę mózgu. Czytałam też o badaniach specjalistów, którzy twierdzą, że zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, jednak te informacje nie są udowodnione w 100%.


• Piciem tego specyfiku można również regulować stany emocjonalne. Zielona herbata parzona przez 3 minuty wykazuje się właściwościami pobudzającymi (zawiera kofeinę), natomiast jeśli ten proces wydłużymy - będzie działać uspokajająco.


• CIEKAWOSTKA: Wydzielana przez skórę zielona herbata może odstraszać komary. Podobno taki sam efekt powoduje natarcie się nią.




Co, gdy zielona herbata nie smakuje? 

Oczywiście, może się zdarzyć, że gorzkawy i surowy smak zielonej herbaty nie każdemu przypadnie do gustu. W takich sytuacjach możemy pokusić się o "doprawienie" napoju. Mimo że sama uwielbiam zieloną herbatę sauté, to zdarza mi się nieco eksperymentować. Co polecam? Warto spróbować dodać do liści herbaty plasterek imbiru, cytryny, goździki i łyżeczkę miodu. Taki gorący napój z pewnością rozgrzeje błyskawicznie zmarzlucha w pochmurny, zimny dzień. Kolejne połączenie wydaje się być idealne w upalne dni. Dodaję wtedy liście mięty, kostki lodu i świeże owoce. Taka mieszanka orzeźwia, pobudza, ale i gasi pragnienie.






Granulki, torebki, liście?


Tak naprawdę forma każdej herbaty jest kwestią indywidualną. W tym przypadku jednak mam konkretne stanowisko. Wybieram herbatę liściastą. Dlaczego? Według mnie ma ona najlepsze walory smakowe i zdrowotne. Proces jej przygotowania jest czasochłonny i długotrwały, dlatego też zazwyczaj jest ona najdroższa. Z kolei ta w torebkach, o ile jest dużo szybsza w przyrządzaniu, o tyle jest zazwyczaj gorszej jakości. W torebkach znajdują się odpadki, liście gorszej jakości, a raczej ich pozostałości w postaci pyłu, można tam też znaleźć niezdrowe barwniki i konserwanty. Tak samo rzecz ma się z herbatą granulowaną. Czasami więc warto zapłacić nieco drożej i zyskać więcej.






Jak widać, zielona herbata zawiera wiele drogocennych składników i warto wpleść ją do swojej diety. A Wy, pijecie zieloną herbatę?

  • Udostępnij:

Przeczytaj również:

0 komentarze

Jeśli masz jakieś pytanie, zadaj je tutaj - na pewno odpowiem! :)